Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
По време на мандата на посланик Хаузер бяха положени големи усилия за привличането на вниманието на деловите и финансовите среди от Австрия към България. Австрия е наш приоритен икономически партньор и водещ инвеститор в България, каза президентът Румен Радев, който награди посланика на Австрия у нас Роланд Хаузер с орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше дадено за изключително големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения.

Удостояването с най-високото българско отличие е оценка за личния принос и професионализма на посланик Хаузер, и за голямото значение, което България отдава на развитието на двустранните ни отношения, каза президентът Радев. Той добави, че отличните отношения между двете страни са резултат на последователните усилия на двете приятелски държави, както и на приноса на поколения дипломати, на бизнеса, на академичните и културните среди, и на гражданите.

Румен Радев
БГНЕС

Имаше и продължава да има особено голяма динамика между двете ни държави по време на триото председателства на Съвета на ЕС, където заедно работихме по важни приоритети от европейския дневен ред - миграцията, сигурността, перспективата на Западните Балкани. Лично с ангажираността на посланик Хаузер имаме голяма динамика в политическите отношения на високо и най-високо ниво - на равнище президент, министър-председател, на връзките между парламентите и инсттитуциите ни, каза Радев, който подчерта успешното посещение на австрийския президент Александър ван дер Белен, както и тристранната среща в Русе с участието и на президента на Румъния, засегнала и важната тема за съживяването на Дунавската стратегия. Голяма е динамиката в областта на науката, образованието и културата, каза още президентът Радев.

Румен Радев
БГНЕС

От своя страна посланик Роланд Хаузер отбеляза, че теми като миграцията, защитата на външните граници на ЕС, европейската перспектива за Западните Балкани се разглеждат от двете страни по много сходен начин. Австрия и България избраха почти едни и същи приоритети за своите председателства на Съвета на ЕС, посочи Хаузер.

Той каза, че със съпругата си са обиколили страната по време на мандата му, като особено го е възхитила културната история на държавата. Огромна чест за мен е да бъда награден с най-високото отличие в България, каза дипломатът, добавяйки, че за него това е едно от най-скъпите и високи отличия, предвид отношенията между двете държави, които също определи като отлични. Посланик Хаузер отбеляза също постиженията в развитието на България.
БТА