"С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита, а напротив. През годините, всички ние сме свидетели, на смачкани досъдебни производства от спецправосъдието, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически, на бизнес неудобни хора. Там просто няма аргументи за защита". Това каза президентът Румен Радев.

Управляващите са заявили, че ще спазват националното съгласие във връзка с позицията ни за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония за Европейския съюз.

Бурни дебати в парламента заради закриване на специализираното правосъдие

Обстановката е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. Това каза президентът по повод евакуацията на българи от кораба „Царевна“ от Мариупол.

Той каза още, че има кандидатура за СЕМ, но не даде подробности.

Държавният глава беше помолен да коментира и дали коалицията ще се запази стабилна. "Българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаване на проблемите на българите - те са много, иска се активна работа и аз мисля, че ако се показват ясни резултати в отговор на проблемите на хората, коалицията няма да има проблем".

Дали трябва да се върнем към хартиената бюлетина, Радев каза, че този въпрос трябва да се разгледа в парламента и добави: "Знаете много добре защо беше въведено машинното гласуване, защото България беше шампион в Европа, че дори и в света по процент на невалидни бюлетини, по множество спекулации - съзнателни и несъзнателни в протоколите на СИК. Знаете какви опашки бяха, колко се чакаше, колко поправки по тези протоколи, на това нещо машинното гласуване сложи край".

Радев коментира и плащанията, които очакват пътните строители. "Държавата трябва да бъде пример за изрядност в плащанията, но държавата трябва да бъде и образец при сключването на самите договори. Именно сключените договори в строителството разклатиха силно доверието в целесъобразността на тези договори по отношение на качество, цена и обем дейности. Трябва спешно да се намери решение, но да се спазват тези принципи".