/ БГНЕС
Във време, когато имаме предизвикателства към общата сигурност, всяка страна членка трябва да носи своята отговорност. Трябва да инвестира още повече в своите отбранителни способности, това беше извод, споделян от всички държави членки. Това каза президентът Румен Радев след срещата на Б-9 за кризата в Украйна.

Тази среща беше много важна още веднъж да се изрази солидарността и единството на НАТО, каза още той.

Средата за сигурност в Европа се оказа, че може да се промени много бързо и по тази причина на източния фланг се засилва системата за сигурност, добави той.

Преди два часа пристигнаха първите два автобуса от Одеса с над 80 човека, които вече са в България. А преди час пресякоха украинската граница в посока Киев четири наши автобуса. Знам, че се забавят тези действия. В началото се разчиташе на автобуси в Украйна, но сега разчитаме на автобуси, които тръгнаха от България, обяви Радев.



Ефектът на наложените санкции на Русия ще се усети с течение на времето. Тази криза ще има сериозни отражения върху нашият икономически и социален живот. Краткосрочният ефект го виждаме със скока на цената на енергоносителите.

Инвеститорите отбягват зони, където има несигурност, а ние сме въвлечени в такава зона и трябва да положим всички солидарни усилия този конфликт да бъде уреден и да се връщаме към мира. Казах и пред другите лидери, видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно може да спечели мира. С агресия мир не се печели. Наша отговорност е по-бързо да се възстанови мира, да се възстановят дипломатическите отношения и да мислим заедно за по-бързо осмиряване на нашия региони, неговото стабилизиране и възстановяване на икономическия живот, посочи Радев.