Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата „Три морета“ в Латвия. Държавният глава ще посети Рига по покана на латвийския си колега Егилс Левитс, който миналата година на срещата на върха, домакинствана от българския президент в София, прие тазгодишното домакинство на регионалната инициатива за насърчаване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност.

Инициативата „Три морета“ включва 12 държави членки на ЕС в региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, разположени по оста Север-Юг на Европейския континент. Нейната основополагаща цел е да стимулира икономическия растеж и регионалното сближаване чрез разширяване и усъвършенстване на свързаността на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура в Източна Европа.

Българският държавен глава ще участва в президентския панел на форума заедно с президентите и представителите на високо ниво на страните участнички в инициативата: Република Латвия, Република Словения, Румъния, Република Полша, Република Австрия, Република Литва, Република Естония, Унгария, Чешката република, Република Хърватия и Словашката република. В сесията на високо равнище ще участват и представители на стратегическите партньори на инициативата „Три морета“ от Европейската комисия, Германия и САЩ.

В рамките на бизнес форума, съпътстващ срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига, Румен Радев ще вземе участие в президентската дискусия, в която ще участват лидерите от инициативата и нейните стратегически партньори. Дискусията е посветена на влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна и на новите предизвикателства пред страните от региона. В тази връзка, страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите в рамките на инициативата на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Предвижда се в Рига президентът Румен Радев да проведе двустранни срещи със свои колеги.


 
Прессекретариат на държавния глава