С общите ни усилия България стъпи на нов, оздравителен път, заяви президентът Румен Радев в новогодишното си обръщение по случай Новата 2022 година.

"Промените са сложни, старият режим ще се бори да съхрани системата, която гарантира неговата безнаказаност и облаги, но процесът е в ход и нищо няма да може да го спре, ако в него участваме всички ние - с разум, воля и кураж. Не само като избиратели, но най-вече като хора, които всеки ден с постъпките си градим своя живот и този на Родината", заяви държавният глава.

Честита Нова година!

По думите му обществото ни се променя, когато всеки от нас осъзнава човешката си отговорност, когато всички облагородим отношението си един към друг.

"През 2021 г. надмогнахме чувството за предопределеност. Бракувахме много митове и заблуди, но пред нас остават още много предизвикателства", каза президентът Радев.

Държавният глава посочи, че трябва не само да се справим със здравната и енергийна кризи и техните социални и икономически последствия, но и да вземем важни решения, да предприемем смели и дълго отлагани реформи, които да ни изведат по пътя на ускореното развитие. За да заемем своето достойно място в европейското семейство, което ни се полага. Да се гордеем с постиженията на нашето образование, наука и култура, с икономическите и технологичните си успехи, изтъкна Румен Радев.

"Светът около нас се развива с немислими до скоро темпове, България може и заслужава да бъде част от този процес. Нужно е да имаме високи амбиции, да мечтаем по-смело, да искаме повече", заяви президентът.

Кирил Петков: Нека заедно да работим за по-добра България

Държавният глава благодари на всички, които през изминалата година с труда си градиха България. На всички медици, които самоотвержено се борят за живота и здравето ни в трудни времена. На онези, които с честно слово и кураж отстояваха истината и се бореха за справедливост. Президентът благодари на всички военнослужещи, полицаи, пожарникари, дежурни в различни служби, които в празничния ден изпълняват служебния си дълг.

Румен Радев се обърна и към хората, нуждаещи се от подкрепа: "Нека не забравяме онези, които имат нужда от нашата подкрепа - самотните, слабите, бедните, приятелите и познатите, които преминават физически и духовни изпитания. Вниманието към ближния е най-запомнящият се подарък, който можем да направим на самите себе си, отбеляза той.
Заедно с целия свят, ние, българите, си пожелаваме новата година да е по-здрава и благополучна от тази, която изпращаме", каза още президентът Радев в обръщението си.

"Навлизаме в новата 2022 година с вяра в силите ни, с убеденост, че нашият разум, морал, усилия час по час променят живота ни", посочи държавният глава.

"Хиляди българи постигат чудеса с таланта и усърдието си. Мнозина го правят далеч от Родината, но вярвам - винаги с мисъл за нея. Убеден съм, че в идните години този огромен потенциал ще преобрази България", заяви президентът.

"Бъдете здрави и нека Новата година донесе радост и благоденствие в домовете ви", пожела държавният глава.