В най-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на безпаметност и безнадежност Паисий Хилендарски се посвети да разпали искрата на знанието и просвещението, и извади българския род от безвремие и безидейност, за да върне самочувствието ни като народ със свой език, култура, своя религия, каза в словото си пред мемориала на Св. Паисий Хилендарски в Банско президентът Румен Радев. 

„Днес отбелязваме 300 години от рождението на преподобния Паисий Хилендарски и 260 лета от неговата „История славянобългарска“, която откри хоризонта към нашето духовно пробуждане и културно възраждане“, посочи президентът.

Йотова: „История славянобългарска“ сложи началото и начерта бъдещето на българската нация

Със словата си той припомни, че Паисий Хилендарски посвети себе си на Бога и на отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава, а имаше друга мисия – да освети пътя, който трябва да извърви българският народ, за да укрепи своята духовност и културна идентичност и да му припомни, че е народ, наследник на могъща държавност, на славно и велико минало, на история, която трябва да помним и пазим.

Президентът взе участие в тържествата, посветени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на Отец Паисий за светец от Българската православна църква, чиято кулминация е днес в Банско.
 
БТА