Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
Коментар на Румен Радев по актуални теми в Пловдив
97579
Коментар на Румен Радев по актуални теми в Пловдив
  • Коментар на Румен Радев по актуални теми в Пловдив
Ситуацията в момента е много благоприятна за българската делегация в Русия. Това каза президентът Румен Радев след откриването на специализираната международна изложба за отбранителна техника „Хемус - 2018” в Пловдив. Държавният глава призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ „Белене“, а на въпрос за отношенията между институциите разкритикува действия на премиера Бойко Борисов.
 
Борисов пред Медведев: Светът е много тежко място с неспирните конфликти (СНИМКИ)

В града на тепетата Румен Радев заяви, че очаква правителствената делегация в Москва, водена от премиера Бойко Борисов, да довърши преговорите по основни въпроси, поставени при неговата визита преди дни. "Ситуацията е много благоприятна за българската делегация по някои причини: виждате съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво и виждате и вече споразумение между ЕС и Газпром. Аз поставих много ясни въпроси по време на моята визите - за възможностите на Русия за оптимизация на цени и условия за доставка на руски енергийни ресурси, а също и за по-добри условия за присъствието на нашия бизнес в Русия. И много се надявам правителството да оползотвори всички тези възможности", каза държавният глава.
 
Румен Радев пред БТА: Някой тегли каруцата към автокрация

На въпрос за отношенията между институциите и има ли в България автокрация, президентът коментира: "Дайте ми вие пример за политическа система, в която да речем премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя на Народното събрание, който трябва да го контролира. Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване или че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители от мнозинството да си гласуват обратно на решението, което вчера, да речем, са гласували".  Президентът не смята, че има война между институциите, но по думите му има напрежение. "Но трябва да гледаме националните интереси. Трябва да гледаме какви са целите пред нас, така че българските граждани да имат много по-голяма сигурност, високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички", каза той.

По отношение на проекта "Белене" държавният глава изтъкна, че той е важен и трябва да се даде шанс на българското правителство да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по него.

„Воля“ настоява за мораториум върху сделките за модернизация на армията

По повод идеята на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки да бъде наложен мораториум на проектите за модернизация на въоръжените сили, Радев заяви, че модернизацията на армията няма алтернатива. "Мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността не само че е опасно, но накрая винаги излиза скъпо", отбеляза той.
 
По време на откриването на 13-тата специализирана международна изложба за отбранителна техника, Радев изрази надежда родните компании да вземат все по-голямо участие в проектите по модернизация на българските въоръжени сили.
 
Тази година събитието ще бъде съпътствано от международна научна конференция, която е включена в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, заседание на Индустриалния форум, както и демонстрационни стрелби на полигона "Змейово".