"Страните от региона имаха мъдростта да преценят, че сме 12 държави с много сходни исторически, социални, икономически траектории. Ще имаме много по-голям успех в развитието си, ако обединим сили". Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“. Във форума участват експерти от транспортния сектор. 

По думите му страните в инициативата имат сходни предизвикателства.

Икономическият министър ще е координатор от българска страна на Инициативата „Три Морета”

"Три морета" е ефективен инструмент на по-висок икономически ръст и регионално сътрудничество чрез много по-добра свързаност – транспортна, енергийна и дигитална", каза Радев.
 

Георги Димитров



"Политическото говорене не е достатъчно, нуждаем се от конкретни практически действия, така възникна и инвестиционният фонд", сподели още той.

Според него от Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар имат интерес да инвестират у нас.
 

Георги Димитров



За българските приоритети държавният глава разкри следното: "България погледна отвъд географския обхват на инициативата и времевия хоризонт, гледаме перспективата в бъдещето - интелигентния подход към търсене на решения в свързаността", добави Румен Радев. 

"На срещата на върха в София се очаква сключване на споразумение за създаване на мрежа от образователните, иновативни, научно-изследователски организации на страните", обясни още той.
 

Георги Димитров



Участниците в конференцията ще обсъдят икономическите възможности, които дава инициативата „Три морета“, и приноса на България за нейното развитие.

Сред основните теми на днешната дискусия ще бъдат възможностите за подобряване на средата за инвестиции и на бизнес-климата. Във форума ще се включат служебните министри на регионалното развитие Виолета Комитова и на транспорта Георги Тодоров.

Целта на конференцията е да разгледа възможностите за изграждане на транспортна свързаност по линия на инициативата и нейното въздействие върху региона, като се акцентира върху иновациите и дигитализацията.

В инициативата „Три морета“ участват 12 държави, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Тази година България е домакин на регионалната инициатива.
 

Георги Димитров

БНР