Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии за служебен кабинет. Срещата започна малко след 17 ч.

"На практика, предизборната кампания започна. Аз затова ще помоля за точност и придържане към темата и аргументираност към всички становище. За съжаление, 50-ото НС не успя да излъчи правителство и се насочваме към поредните предсрочни парламентарни избори", заяви Радев пред представителите на партиите.

За да насроча дата за изборите, трябва да минат тези консултации, да се определи кандидат за служебен премиер, по негово предложение да се назначи служебно правителство, чиято основна цел е да проведе честни, прозрачни и открити избори и да се гарантира нормалното функциониране на парламента.

"Съгласно промените, които приехте в парламента, моите възможности за избор на служебен министър-председател са драстично ограничено. След като ИТН върна третия мандат, аз веднага инициирах разговори с възможните кандидати за министър-председател и те все още вървят. Но ние не можем да бавим повече процеса, защото трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление, заяви Радев.

Росен Желязков, който представлява най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, заяви, че независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията, според него трябва по-ангажираност към Конституцията и принципите на правовата държава. "Нашето категорично мнение е, че политическите групи и представители в НС не бива да се месят в тези компетенции и правомощия какъв трябва да бъде кабинетът и какви трябва да са премиера и министрите, тъй като това са във вашите правомощия", коментира още Желязков.

Той изрази задоволство от позицията на Радев, с която е защитил духа на парламентаризма да не се допуска председател на НС да е дело на "политически инженеринг".

Николай Денков (ПП-ДБ) заяви, че те също не искат да се бъркат в неговите правомощия. "Единственият коментар, който ще си позволим, е свързан с основното задължение на този служебен кабинет - той трябва да организира честни избори.И друг път сме казвали, че ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. Това не е само защото съм работил с него, имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем в това отношение, но също така има данни, за които смятаме, че имаме основание за това. Нашият призив е когато обсъждате със следващия министър-председател състав на кабинета да вземете предвид това", коментира още Денков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази мнение, че в голямата си част нещата си ясни. "Това са хора, които са назначавани основно от Борисов и Пеевски. Но интересно е, че направихте коментар във връзка с една интрига за избор на нов председател на Народното събрание - казахте, че и ако Господ бъде избран, няма да го избере. Тоест, ако имате избор между това да изберете Господ и човек на Пеевски, вие ще изберете човек на Пеевски. Вие имате право на това, но за нас на практика в момента няма подходяща фигура за министър-председател и тази консултация е абсолютно излишна", посочи още той. И добави, че орязването на правомощията на Радев са били направени "именно защото президентът се казва Румен Радев".

Радев му отговори, че един от най-важните хора в държавата - председател на Народното събрание, не може да бъде подменен, само и само да стана някакво назначение на удобен човек за служебен министър-председател. "По-скоро изразих подкрепа в духа на българския парламентаризъм и председателя на Народното събрание, независимо личността му и от коя партия е", коментира още той.

Йордан Цонев (ДПС) репликира, че е недопустимо да се прави подобен коментар за лидер на някоя партия на тези консултации. "Домавата книга, от която трябва да избирате, няма нищо общо с г-н Пеевски", коментира той.

Борислав Гуцанов (БСП) определи, че трябва да се избере възможно най-равноотдалеченият кандидат за премиер, за да може да има честни и почтени избори. Той изрази мнение, че на 20 октомври има частични местни избори и подобна комбинация би била добра, за да се вдигне избирателната активност и такава дата е по-приемлива. "Ако е по-късно, ще се счита за нещо по-нормално", смята още той.

Тошко Йорданов (ИТН) пък посочи, че ситуацията с избора на домовата книга е бил направен от ПП-ДБ и ГЕРБ, като още тогава от ИТН са заявили, че в нея са предимно хора, близки до ГЕРБ.

"Защо господин Главчев не е тук, защото ситуацията е малко по-различна от предишния път. Преди само и единствено господин Главчев прие този ангажимент – това е труден и много важен ангажимент. Сега не е само той. Имаме и други хора, които са изявили готовност. Не споменавам имена, не искам предварително да хвърлям хора в публичното пространство. На базата на тези консултации и още разговори с тях, аз ще взема своето решение. Надявам се възможно най-бързо и ще обявя съответно веднага датата на изборите", коментира Радев.

Радев отговори на Денков, че не се е месил в работата на Главчев, който сам си е избирал кабинета - с изключение на избора на Митов, който като зам.-председател на партия  няма как да бъде външен министър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня