Президентът Румен Радев бе на официално посещение в Раковски по повод Съединението на България. Оттам той направи остър коментар за критиките срещу него, отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните дни, включително и в днешния празничен. „Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор”, заяви Радев. 

По-рано на профила си във фейсбук Борисов го определи като разединител. "Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос", написа Бойко Борисов. 

Борисов: Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство



„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно с неповторимия акт на българското Съединение сме успели сами, без външна подкрепа или принуда, с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост, с политическа мъдрост, да постигнем своята голяма национална цел. Време е да го направим и днес“, посочи Радев по повод 136-ата годишнина от обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Румен Радев в Раковски
Президентство, пресцентър

„Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждата на българите и никоя партия няма силите да се справи сама, посочи държавният глава в отговор на въпрос за евентуален нов политически проект на двама от служебните министри. „Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество“, подчерта президентът.

Той призова партиите за диалог и припомни, че кредото му винаги е било за постигане на надпартиен обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета, а служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

Румен Радев в Раковски
Президентство, пресцентър

Държавният глава изтъкна, че преди да бъде разпуснато 46-ото Народно събрание и да се насрочат парламентарни избори, трябва да се актуализира бюджетът. Президентът отбеляза, че предстои да се срещне с представители на Централната избирателна комисия, за да бъде сигурно, че парламентарни и президентски избори с машинен вот могат да се проведат едновременно без да бъдат компрометирани. „Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот“, подчерта президентът.

Румен Радев в Раковски
Президентство, пресцентър

В Раковски президентът посети катедралния храм “Пресвето сърце Исусово” и разговаря с католическата общност в града. В рамките на посещението си държавният глава разгледа и Центъра за професионално обучение “Тракия”. Обучителният център е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона . В него се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Румен Радев проведе среща с представители на фирми от „Тракия икономическа зона”.

Румен Радев в Раковски
Президентство, пресцентър

Румен Радев в Раковски
Президентство, пресцентър