/ Президентство на Р България
Президентът Румен Радев отправи призив към партиите за предстоящите избори на брифинг в Пловдив. "Към политическите партии ще повторя моите предишни призиви – да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети и да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство. България трябва да има правителство след тези избори", заяви президентът пред журналисти. 

Радев коментира и темата със санкциите, наложени от САЩ, като подчерта, че тези санкции "са прецедент за ЕС". "Десет години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудицка Арабия", посочи той.

Радев: Санкциите на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция

По думите му няма ясна нормативна база за страна членка на ЕС и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа. "Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Такива мерки се взимат – много внимателно и прецизно, в рамките на закона", подчерта Радев.

Относно предстоящите избори той изрази вяра, че "въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия да се гарантира машинният вот на предстоящите избори".

По думите му възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. "Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки, за да се възвърне това доверие. Да се направи така, че да се проведат едни честни, прозрачни и свободни избори", добави Радев.