Работим на нула, повече така не може, предупреди шефът на „Пирогов
Работим на нула, повече така не може, предупреди шефът на „Пирогов / снимка: БГНЕС

Въпреки че „Пирогов" е получил 80% от фактурираните средства за месец септември и заплатите на медиците са изплатени, и днес директорът на спешното здравно заведение ще излезе на протест. Стоян Миланов очаква същото да направят и колегите му, които следват призива на Лекарския съюз в болницата. Протестните действия са насрочени за 12:30.

„Ситуацията, която е изключително напрегната, е един червен картон за болницата. Не мога да приема финансиране по подобен начин. От миналия месец фактурираме всеки един пациент след 18-то число като надлимитен, т.е. следващия месец НЗОК може да ни плати 0 лв. Тази несигурност трябва да спре", заяви Миланов в интервю за Нова тв. „Това е пълен абсурд, на който сме свидетели близо 10 годни. За мен това е ненормално положение в държавата".

„Под подобен натиск нашата болница не може да работи повече", категоричен беше шефът на „Пирогов". „Преди два дни в „Пирогов" се получи обаждане от големи данъкоплатци, от публичния изпълнител, който ни предупреди, че сме декларирали здравни вноски и данъци, които дължим на държавата. Ние не можем да ги платим", каза Стоян Миланов, като поясни, че причината за това е в забавянето на средствата от НЗОК към болницата.

Миланов беше категоричен, че ролята му е да защити правото на труд на медиците и интересите на принципала в лицето на Министерството на здравеопазването. „Касата ме накара да направя нещо незаконно, подправяйки фактури, с което не мога да се съглася. Това означава да призная дълг без разрешение на принципала".

„Изход няма, пропадането ще бъде жестоко. Това е следствие на една недалновидна здравна политика, толкова много години", заяви Миланов. По думите му Министерството на здравеопазването е изключително коректно към „Пирогов", но Здравната каса бави парите за болницата с два месеца.

„Т.е. ние я кредитираме. Работим на 0, повече така не може да продължава", каза директорът на спешния институт. По думите му „Пирогов" дължи около 10 млн. лева към доставчици, но не дължи нищо на държавата като данъци и осигуровки.

„Възможността лекарите да останат без заплати е много голяма", коментира Миланов. „Ние сме в пряка наркотична зависимост от действията на НЗОК. Това трябва да спре. За „Пирогов" не може да има лимити", добави той, като отбеляза, че Здравната каса е във фалит, а цялата система е в тотален колапс.