Р. Желева: Искам всеки у нас да е горд като българин и съпричастен като европеец
Р. Желева: Искам всеки у нас да е горд като българин и съпричастен като европеец / снимка: Sofia Photo Agency
Р. Желева: Искам всеки у нас да е горд като българин и съпричастен като европеец
19975
Р. Желева: Искам всеки у нас да е горд като българин и съпричастен като европеец
  • Р. Желева: Искам всеки у нас да е горд като българин и съпричастен като европеец

Водачът на листата на кандидатите за евродепутати от партия ГЕРБ Румяна Желева беше на посещение в Бургас. В открита приемна във фронт офиса на ГЕРБ в града тя разговаря с бургазлии, които  имаха възможност да отправят своите въпроси към нея.

За посещението си в морския град тя сподели: „Аз съм номинирана още за предишните избори от организацията на ГЕРБ в Бургас. Те сега отново ме за кандидат за евродепутат от ГЕРБ. Посочиха ме за водач на листата, наред с други осем-девет областни структури в страната, за което съм им благодарна. Така че аз съм си тук у дома. Това е моето място, моят град. Цялата Югоизточна България и Бургас в частност е мястото, където съм помагала в кампанията за местни избори. Ние успяхме и в Сливен, и в Ямбол, и в Стара Загора, и в Бургас, имаме кметове на ГЕРБ и в четирите населени места".

„През изминалите години, докато бях евродепутат съм направила много за представянето на общините в този регион в Европейския парламент. Съвсем наскоро учредихме Асоциация на общините от Югоизточна България под моя егида, защото наистина се опитваме да мислим глобално, да действаме локално и да правим всичко което е най-добро за региона тук. Аз тук съм на мястото си, така да се каже", каза още Румяна Желева.

Официалната цел е да стартираме кампанията на ГЕРБ в Бургас за еврозиборите, да се видим с гражданите, да дискутираме с тях, те да ни зададат своите въпроси, това е съвсем нормално в рамките на кампанията.

Изборът ни за депутати в Eвропейския парламент е важен, защото по думите на Румяна Желева „ние сме ключът". За добро или за зло, това е единствената процедура, чрез която можем да правим промяна в демокрацията - това е изборът. А изборът е индивидуален, всеки един от нас решава, допълни тя.

„Политиците през последните години обещаваха всичко и на всички, но аз мисля, че сега ние за първи път осъзнаваме, че ние можем повече. Ние като българи и като европейци, защото от две години ние сме част от едно семейство от почти 500 млн. граждани на нашия съюз", каза Желева. Тя обясни, че иска всеки един българин да почувства това, да бъде „горд като българин и съпричастен като европеец". Защото по думите й само преди няколко десетилетия ние сме наричали държавите, които сега са наши партньори - Франция, Великобритания Германия, Великите сили и нашите предци са смятали, че Великите сили решават нашите съдбини. „Сега ние сме равнопоставени партньори на тези държави, ние сме участници наравно с Германия, с Франция в процеса на вземане на решение за бъдещето на Европа. Ние имаме отговорност за това и ми се иска наистина да се почувстваме част и горди от този процес на вземане на решения, от определяне съдбата на Европа. А това можем да го направим като отидем да гласуваме на 7 юни", каза още водачът на листата за евродепутати на ГЕРБ.

Преди посещението си в Бургас Румяна Желева се срещна и с жители на село Равда. Тя сподели, че тази среща е била прекрасна имало е много въпроси, похвали се Желева.

„Организаторите ме уверяваха, че няма да има въпроси, но срещата продължи 45 минути повече от предвиденото. Имаше много въпроси и хората от Равда абсолютно опровергаха разпространеното мнение, че българите не се интересуват от Европа". Тя призна, че за нея това е много важно, това е единственото, което я движи и мотивира. „Иначе в тази кална кампания, в която има толкова много манипулация, с толкова много фалш, толкова много негативизъм и толкова много опит за подмяна на европейския дневен ред, който е и български дневен ред със скандали, с манипулации, ако искате даже с фалшиви плакати и предизборни клипове, които са грозни сами по себе си и внушават страх на хората, много е важно че хората опровергават това, интересувайки се, задавайки въпроси, идвайки на нашите срещи с ГЕРБ, поставяйки ни наистина много задачи", каза Желева.

И ако отида в Европейския парламент, наистина имам много силна мотивация да говоря от името на хората, на българите, допълни кандидат-евродепутатът.

Водачът на листата за евровота на ГЕРБ Румяна Желева се срещна днес и с представители на местна фирма, с които бяха обсъдени възможностите за европейско финансиране в Бургас и региона.