Р. Петков: Корупцията сред митничарите е легенда
Р. Петков: Корупцията сред митничарите е легенда / netinfo

Локална интеграционна система „Единен фиш – единно плащане” бе въведена днес официално в експлоатация на ГКПП Лесово – Хамзабейли. Проектът е пилотен за България и след тестването в Лесово ще бъде въведен във всички останали ГКПП в страната.

Шестте нови компютърни конфигурации, които обслужват системата, са дарение от Министерството на държавната администрация и административната реформа. Ресорният министър Николай Василев, който е и председател на Междуведомствения съвет за граничен контрол, връчи свидетелството за дарение на главния комисар на Национална служба „Гранична полиция” Красимир Петров.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков обясни предимствата на нововъведението с това, че повишава качеството и скоростта на минаващите през граничния пункт; подобрява събираемостта, и не на последно място, че тази система е сериозна антикорупционна мярка, тъй като кешовите плащания ще се извършват директно към банковите клонове, които работят на ГКПП. Във връзка с широката обществена нагласа, че тъкмо служителите на митниците са сред най-податливите на корупционни страсти, министър Петков добави, че това е по-скоро легенда, отколкото реалност.

За да уважат събитието, днес в Лесово пристигнаха депутати, кметове, заместник- министри, областният управител на Ямбол и заместниците му, както и гостите от турска страна Ханефи Авънджъ – началник на Одринската полиция и Ченар Шакир – началник на тамошното звено за борба с организираната престъпност.