Р. Петков: 1000 убийци дебнат денонощно по пътищата
Р. Петков: 1000 убийци дебнат денонощно по пътищата / netinfo

Близо 1000 убийци в денонощието дебнат по пътищата на страната. Така министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира в Пловдив резултатите от 5-та специализирана полицейска операция за проверка на питейните заведения, управлението на автомобили и режима за паркиране по улиците”.

При акцията, която е проведена от 26 до 28 септември са заловени 198 водачи, употребили алкохол, 221 неправоспособни и 550 технически неизправни моторни превозни средства. Резултатите показват, че се създава чувство за безнаказаност от страна на нарушителите. Заради ниската събираемост, частните съдебни изпълнители да се ангажират със събирането на парите от глобите за нарушения по пътищата, предложи Румен Петков. По думите му държавата става съучастник, ако не прилага ефикасно санкциониращ режим.

При специализираната операция са задържани 7 лица, отклонили се от местата за излежаване на присъди, 80 от които са обявени за издирване и 614 малолетни и непълнолетни, пребиваващи след 22 часа в питейни заведения. На 17 лица е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, посочи главен комисар Валентин Петров.

В началото на следващата седмица ще бъде сформирана съвместна работна група на МВР и Транспортното министерство, която да изготви предложения за организацията и промени в нормативната уредба на движението по пътищата, съобщи още вътрешният министър. Румен Петков гостува в Пловдив за участие в работна среща, посветена на проблемите и криминогенната обстановка в "Столипиново".

Нови 16 полицаи ще бъдат назначени в местното Районно полицейско управление. На Областна дирекция на полицията в Пловдив се предоставят 3 нови автомобила и още няколко от конфискуваните, заради престъпления. Областна управа и Община Пловдив ще бъдат готови до 2 седмици с мащабна програма за подобряване на инфраструктурата и социализация на живеещите в “Столипиново”, съобщи на срещата кметът д-р Иван Чомаков.

Съвместно с няколко министерства е договорено в центъра на „Столипиново” да се открият офиси на данъчната администрация, Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, Държавен ветеринарно-санитарен контрол, Строителен надзор и ВиК за улеснение на жителите. Изготвен е и кадастралния план, заради който се бавеше мащабната инвестиционна програма в квартала на “Електроразпределение”. Ще бъде предоставено и подходящо помещение, в което жителите на „Столипиново” да извършват сватбени ритуали, каза още д-р Чомаков.