Р. Леонидов: Много хора се събудиха след протестите преди година, но пак заспаха
Р. Леонидов: Много хора се събудиха след протестите преди година, но пак заспаха / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Р. Леонидов: Много хора се събудиха след протестите преди година, но пак заспаха
73152
Р. Леонидов: Много хора се събудиха след протестите преди година, но пак заспаха
  • Р. Леонидов: Много хора се събудиха след протестите преди година, но пак заспаха

Година след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести, агонията в държавата продължава, а демокрацията така и не е дошла. Това каза в предаването на Дарик „Реактивно" поетът и журналист Румен Леонидов.

Според него днес страхът е най-вече за хляба, но за съжаление и политиците, и хората в България нямат страх от Бога.

Ето какво още каза Румен Леонидов пред Дарик:

Човек, за да се бунтува днес, трябва да знае какво иска точно, иначе е бунтуфриния - повече нагон в кръвта, по-малко мисъл в главата. Състоянието на България е доста печално и човек не знае как да почне. Не знам тези хора, които ще вземат властта, откъде ще започнат.

Без да съм щастлив съм удовлетворен, че ни прикачиха, макар и малко на сила и преждевременно към ЕС. При цялото отчаяние, което става в планетата - човешките отношения, липсата на морал, глобализма разката майката на демокрацията, на свободния пазар. Вместо човечеството да тръгне към своето очовечаване, то започва да се връща назад. Старите идеи, които изпълзяха - за задължително гласуване, за електронно гласуване у нас, пак ще пробоксуват, защото ние не сме готови с един закон - да отменим всичко, което сме натрупали през тези 25 години. Първо, какъвто и да е закон у нас не се спазва. Как ще накажем един безработен човек, откъде ще му вземем на босия цървулите.

Самият факт, че Пеевски се завръща по някакъв начин с друг евентуален партньор във властта, значи нищо хубаво не се е случило. От друга страна много хора се събудиха, но пак заспаха. Самият факт, че София остана единствена. Проблемът е, че от тогава досега агонията продължава, страхът е голям най-вече за хляба, не толкова от репресиите.

Демокрация не е дошла. Това не е демокрация, когато човек го е страх и то не от Бога. Предпочитам да ме е страх от Бога, а не от човека, който лъже срещу мен и който е престъпник.