Явор Нотев определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение
Явор Нотев определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият министър на вътрешните работи ще заеме една по-скоро представителна роля и съответно ще може да говори повече за стратегия, за дневен ред на задачите пред МВР. Вероятно това е замисълът, защото не си представям Румяна Бъчварова в ролята на ръководещ конкретна операция или пък автор на такава. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от "Атака".

Според него с номинацията на Бъчварова за министър на вътрешните работи нещата се връщат в една позната формула - министърът да е политическа фигура. Да се надяваме, че това ще бъде за добро, коментира той.

Според Нотев любопитен и очакван от всички избор ще бъде този на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар. "Дано бъдем свидетели на едно истинско попадение в посоката, в която заяви премиерът. Той каза, че ще заложи на лица, които могат с авторитета и личността си да убедят всеки български гражданин и народните представители", посочи депутатът.

Според него, когато станат известни предложенията за главен секретар и за председател на ДАНС, ще има яснота както за ролята на министъра, така и на професионалистите в сектора.

"Това разместване ще даде отговор на вътрешнокоалиционни въпроси, защото там има процеси, с които не сме наясно", коментира Нотев.

От "Атака" няма да подкрепят кандидатурата на Румяна Бъчварова. Явор Нотев припомни, че групата не е подкрепила никой от състава на правителството на Бойко Борисов и допълни, че ще бъдат последователни в тази посока.

Източник: БТА