Янка Такева: Няма увеличение за учители, които не стачкуват
Янка Такева: Няма увеличение за учители, които не стачкуват / netinfo

В споразумението за увеличаване на учителските заплати, за което синдикатите преговарят, ще бъде заложено учителите, които не стачкуват, да не получат поетапното увеличение. Това обяви в Хасково председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й учителите, които не стачкуват, имат добър социален статус.

Никакъв един милиард не е необходим за увеличаване на 100 процента на средната брутна работна заплата на учителите, която днес е 340 лева и 78 стотинки, заяви Янка Такева. Според нея поетапното увеличение от 1 октомври може да стане с икономиите, от 1 януари - с бюджет 2008 и от 1 юли 2008 година.

За исканото от синдикати и учители повишение на държавата са й необходими 463 милиона лева. Според постановление на Министерски съвет всички икономии трябва да бъдат дадени за работните заплати. „За всички може, само за нас не може - това е дискриминация”, подчерта Такева и уточни, че заради това са поискали от Комисията по дискриминация да се произнесе по този случай.

Янка Такева и лидерът на КНСБ д-р Желяко Христов подкрепиха едночасовия ефективен протест на работещите в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково, в който се включиха 70 учители.

69 гимназии в целия регион се присъединиха към стачката, само в община Хасково протестиращите в първия учебен час училища са 42. По думите на д-р Христов 90 процента от учебните заведения са готови за стачка на 24 септември.

От КНСБ са подготвили подарък за министър на образованието - въдица, да си ходи на риба и жълта шапка да не забравя от коя партия е. На всички учители в Професионалната гимназия бяха подарени учителски бележници, а бели цветя и искрени пожелания отнесе най-младата, за първа година учител по информатика г-ца Хараланова.