Янев плаши с национални протести, ако пипат закона за референдумите
Янев плаши с национални протести, ако пипат закона за референдумите / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Янев плаши с национални протести, ако пипат закона за референдумите
33039
Янев плаши с национални протести, ако пипат закона за референдумите
  • Янев плаши с национални протести, ако пипат закона за референдумите

РЗС заплаши с масови протести в случай, че управляващите от ГЕРБ инициират поправки в закона за референдумите и спрат всички процедури за събиране на подписи за национално допитване, които в момента се провеждат. Това обяви лидерът на партията Яне Янев.

От формацията в момента провеждат подписка за референдум, с която предлагат свикване на Велико Народно събрание за промяна на Конституцията. Междувременно ВМРО събират подписи за референдум за изготвяне на българската позиция при приемането на Турция в Европейския съюз.

„Ако управляващата партия ГЕРБ се опита да промени закона за референдумите, за да саботира нашата подписка, тогава ние няма какво друго да направим освен да призовем стотиците хиляди български граждани, които са се подписали, на общонационален протест. И тогава ние ще бъдем принудени заедно със синдикатите, със съсловните организации, с гражданския сектор, с всички недоволни, да започнем една цялостна протестна вълна, която да парализира цялата държава", каза Янев.

„Подписката набира скорост. Ако се опитват по недемократичен път и с такива средства да спрат българските граждани да се произнесат за свикване на Велико Народно събрание, тогава единствената възможност е това, което казах. Забележете с какви мотиви - че нямало пари, заложени в бюджета, за провеждане на референдум. Такъв мотив е абсурден като хипотеза", уточни още той.

„Ред, законност и справедливост" обявиха още, че процедурата по избор на нов омбудсман на държавата трябва да спре, защото срещу кандидатът на ГЕРБ - настоящият председател на Върховния административен съд Константин Пенчев, е образувана проверка за конфликт на интереси.