Яне Янев купувал гласове в Сандански, твърдят от НДСВ
Яне Янев купувал гласове в Сандански, твърдят от НДСВ / Sofia Photo Agency
Лидерът на партия „Ред, законност, справедливост" Яне Янев е участвал в организацията по купуване на гласове на изборите в община Сандански. Това каза Марина Дикова, заместник-председател на НДСВ. Жълтата партия разполагала с писмени доказателства, които вече били предадени за проверка от Държавната агенция за национална сигурност. Дикова отрече това да е контраудар от НДСВ към Янев, заради повдигането на въпроса за царските имоти от него. Доказателствата са от хора, които претендират, че не е изпълнено обещанието за плащане към тях от „Ред, законност, справедливост”, обясни Дикова. Информацията, че самият Янев е участвал в организацията по купуване на гласове, е предоставена от хора, които претендират за заплащане на гласовете от партията, съобщи Марина Дикова. Тя каза, че на една част от хората е платено, а на друга не.

Относно изборите в Казанлък от НДСВ изразиха удовлетвореност от постигнатия резултат, макар да са убедени, че са имали ресурс за повече от спечелените 6% и не са отбелязали по-висок резултат, само заради случаи на купуване на гласове, поясни Милен Велчев, заместник-председател в партията.

От НДСВ ще внесат с колегите си от БСП и ДПС в управляващата коалиция законопроект за промени в закона за отнемане на незаконно придобито имущество, така че да се разширят правомощията на комисията „Кушлев". Марина Дикова обясни, че ще настояват за инкриминиране на престъпления, благодарение на които може да се получи индивидуална облага като посегателство върху културни паметници, иманярство, трафик на културни ценности, компютърни престъпления. В парламента ще се наложи дебат дали комисията да не работи превантивно освен след съдебно решение, както е сега, допълни Дикова.

Министърът на държавната администрация Николай Василев съобщи, че в правителството вече имало одобрение на някои от мерките за прозрачни процедури по обществените поръчки като публично отваряне, както на офертите, така и на пликовете с ценовите предложения; публично съобщаване освен на цената и на всички други показатели за поръчката; контрол от Агенцията по обществени поръчки при провеждането на всички процедури по закона и агенцията да има възможност да праща по своя преценка наблюдатели във всички процедури по Закона за обществените поръчки в цяла България, а не само в някои процедури.