Яне Янев: Има получени компенсации за царските имоти
Яне Янев: Има получени компенсации за царските имоти / снимка: Sofia Photo Agency

Ако в най-скоро време прокуратурата не се произнесе корупционна ли е сделката „реституция на царските имоти и гори”, партия „Ред, законност и справедливост” ще сезира европейските институции, че прокуратурата си затваря очите пред “сериозни престъпления, защото са извършени или закриляни от политически силните на деня”. Това се казва в открито писмо на управителния съвет на партията, изпратено да главния прокурор Борис Велчев.

Сигналът за царските имоти е подаден от партията през 2003 г. и досега движение по него няма, уточниха от „Ред, законност и справедливост”. Към темата те добавиха информация от свой „приятел от Американския конгрес” за книга, издадена още през 50-те години, в която американския документалист Робърт ли Улф пише, че на семейство Сакскобургготски са били изплатени 20 милиона долара компенсации за имотите още през 46-47 г. От думите на Яне Янев така и не стана ясно на базата на какви източници е информацията на автора на книгата.

„Това, което нашите партньори от САЩ ни дадоха като информация, е свързано с това, че авторът разполага с данни от архива на нашата държава, от царския архив, от архива на БНБ и от архива на няколко наши министерства”, каза Янев.

На заседанието си днес от „Ред, законност и справедливост” са направили анализ на резултатите от местните избори. „Ред, законност и справедливост” е първата политическа сила в десницата по самостоятелно получени гласове за общинските листи.

Говоренето на десните формации срещу ГЕРБ е само в услуга на управляващата коалиция, смятат от „Ред, законност и справедливост”: „Считаме, че партиите в дясно би било редно да подадат ръка на ГЕРБ, а не на сила да го тласкат да прави несвойствени коалиции”.