Яне Янев: Активисти от ГЕРБ-Добрич са замесени в корупционни схеми
Яне Янев: Активисти от ГЕРБ-Добрич са замесени в корупционни схеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Корупционно каре от активисти на ГЕРБ в Добрич злоупотребява с доверието и търпението на добричлии и вършат корупционни безобразия, заяви в Добрич лидерът на РЗС Яне Янев. В квартета влизат депутатът Румен Иванов, областният управител Желязко Желязков и местните бизнесмени и общински съветници Иван Иванов и Живко Мартинов. Те били покровителствани от зам.-шефа на НАП и бивш директор на Данъчното в Добрич Тошко Тодоров. Над групата бил опънат чадър персонално от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Карето разработвало корупционни схеми, свързани с източване на общинския и републиканския бюджет. Освен това четиримата заплашвали арендатори, че няма да си получат субсидиите, ако „не се отчетат" по съответния начин. На повече от 15 фирми пък били изпратени ревизии от НАП, които нямат нищо общо със заложените в наредбите на Агенцията ревизионни проверки. Те били правени изкуствено, за да бъдат принудени хората да влязат в схемите на това корупционно каре.

Яне Янев каза, че граждани били готови да свидетелстват, но не даде повече подробности и доказателства за твърденията си.

Потърсен за коментар Тошко Тодоров заяви, че ако някой разполага с данни, включително и за него, че е вършено нещо нередно, нека да подаде сигнали до съответните компетентни органи. Всичко останало е спекулация, каза данъчният шеф.

"Категорично не отговарят на истината твърденията на Янев. Той никога няма да може да изнесе конкретика и подробности за твърденията си, просто защото няма такива случаи. Такива изказвания предизвикват само съжаление и не искам да ги коментирам", каза пред Дарик депутатът Румен Иванов.

"Министърът на земеделието умело прикрива истината около наличието на необходимото зърно в складовете на Държавния резерв. Имаме данни, че има фиктивни количества, които се отчитат за налични, а те не съществуват. Част от собствениците на частни складове са били привиквани в София да дават количествени показатели, които не отговарят на складовите наличности. Спекулацията с цената на хляба продължава с всяка изминала седмица. Правителството не е в състояние да овладее този ценови шок. Преди нова реколта цените ще стигнат върхове, каквито никога не е имало през последните 20 години", коментира още Яне Янев, който е бивш лидер на земеделска формация.