Яйцата и пилешкото поскъпват догодина
Яйцата и пилешкото поскъпват догодина / netinfo

След 1 януари 2007 година цената на яйцата ще стигне до 20 ст. на бройка, а пилешкото месо ще достигне 4 лв./кг. Това прогнозираха от Съюза на птицевъдите. Според тях потребителските цени у нас ще се изравнят с тези на Европейския съюз, а производствените ще бъдат по-високи.

Според председателя на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов скокът на цените ще се усети веднага след приемането на България в ЕС. За това ще повлияят най-вече големите хипермаркети.

Повечето български птицеферми отговарят на изискванията на ЕС. Вложени са инвестиции за сортирането и маркировката при яйцата, което е задължително изискване на Евросъюза, допълни още проф. Стоименов. Добивът на яйца и птиче месо, както и консумацията са се увеличили през последната година.

За 2006 година се очаква промишленият добив на птиче месо да надхвърли 90 000 тона. Заради предстоящите затруднения при вноса на пуешко от Бразилия у нас, страната ни ще трябва да увеличи производството си, но това няма да стане през първата година от присъединяването ни, отбелязаха от Съюза на птицевъдите.