Пътуваме в рамките на ЕС само с лична карта
Пътуваме в рамките на ЕС само с лична карта / netinfo

Всеки български гражданин ще може да пътува в страните членки на Европейския съюз само с лична карта. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за българските документи за самоличност. Заместник-вътрешният министър Цонко Киров препоръча в първите дни от членството ни да се носи и международен паспорт, защото е възможно да възникнат технически затруднения.

Според Димитър Стоянов от „Атака” и след 1 януари 2007 година ще има дискриминация спрямо българските граждани. Заместник вътрешният министър Цонко Киров заяви, че страната ни е получила всички уверения за признаване на българските документи за самоличност в държавите членки на Европейския съюз.

Депутатът от „Атака” изрази съмнение и към намерението в новите лични карти, които ще имат електронен чип, да се съдържат и пръстови отпечатъци. Според Стоянов е недопустимо да се създава такава база данни заради възможностите за злоупотреби.

Цонко Киров увери, че ще се постигне максимално ниво на защита до средата на 2009 година – срокът, в който в новите паспорти трябва да са налице и тези данни. Старите лични карти остават в сила до изтичане на валидността им, уточни Киров.

Издаването на нови лични карти ще започне в края на октомври 2007 година. Още не е ясно колко ще струват новите документи, но според Цонко Киров няма да са много по-скъпи от досегашните.