Пътните полицаи проверяват с камери и микрофони
Пътните полицаи проверяват с камери и микрофони / БГНЕС

Десет патрулни автомобила на КАТ-СДВР, оборудвани с камери и микрофони, започват проверки по най-невралгичните места в столицата, съобщават от МВР.

Общо 120 автомобила на Пътна полиция ще бъдат оборудвани с новата система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи. През последните няколко месеца са се увеличили тежките пътни инциденти на пешеходни пътеки, както и на регулираните кръстовища с пътни знаци и светофарни уредби.

Много от водачите, когато правят десен завой, не осигуряват предимство на пешеходците и стават тежки пътни произшествия. Именно затова проверките ще обхванат местата с установено концентриране на такива произшествия.

Нов знак ще предупреждава шофьорите за камери на пътя

Същевременно ще се извършва и контрол на водачите за употреба на алкохол. Целта е намаляването на пътните произшествия и превенция, както и възвръщането на доверието на обществото към системата на КАТ. С оборудваните автомобили на практика се започва работа по новия метод, при който всеки патрулен екип ще работи самостоятелно.

В патрулните автомобили са монтирани три камери, които през цялото време записват. На реверите на патрулиращите полицаи са поставени микрофони, които ще записват и разговора на униформените с проверяваните шофьори. Всички автомобили на пътна полиция са снабдени с GPS системи, които показват точните им координати по време на работа. Колите са специално оборудвани със стикери, които посочват, че се извършва видеозаснемане. С въвеждането на този метод на практика се въвежда сериозна антикурупционна мярка, постига се и по-голяма сигурност за служителите.