Пътнически влакове заседнаха в преспите
Пътнически влакове заседнаха в преспите / DarikNews.bg, архив
Пътнически влакове заседнаха в преспите
91995
Пътнически влакове заседнаха в преспите
  • Пътнически влакове заседнаха в преспите

Два пътнически влака заседнаха в участъка между Карнобат и Синдел. Заради преспите в района са се повредили двата локомотива. Едната композиция е пътувала от Пловдив за Варна с 35 пътници, а другата от Варна за София със 75 пътници.

В продължение на почти 5 часа влаковете и пътниците останаха блокирани в снега. Малко преди 16.30 ч. нови локомотиви изтеглиха композициите и те продължиха към крайните си точки.

На гарата в Търговище пътниците от още три автобуса са прехвърлени на ускорения бърз влак от София за Варна. Междувременно стана ясно, че автогарата в Плевен няма да работи до понеделник и влаковете остават единственият възможен обществен транспорт в района.

Общо 110 души бяха блокирани в два закъсали заради повреда влака, каза Георги Димитров от БДЖ.

И двата инцидента са станали малко преди 12.00 ч. на обяд. От БДЖ коментираха, че веднага е направена организация за изпращане на помощни локомотиви, но те са се забавили, заради проблеми по инфраструктурата.

70 блокирани в Лозарево, влакът спрял

Пътниците от влака от Варна за Пловдив са чакали в продължение на 5 часа в композицията. Хората от влака между Пловдив и Варна са били в гарата в Лозарево и са им били осигурени чай, одеяла и духалки.

Сериозни проблеми заради снегонавявания има по подбалканската линия София - Карлово - Бургас. А заради замръзване на стрелките на Централна гара София има забавяне в движението на влаковете.

На гара Горна Оряховица са били оставени общо 119  пътници от два автобуса. Те са качени на влака между София и Варна, в чийто състав от БДЖ са добавили допълнителен вагон. Хората са пътували за Търговище, Шумен и Варна.

Сред пътниците е имало 14-годишно момче, за което останалите пътуващи са събрали пари за билет и бременна жена, на която са осигурени одеяла за остатъка от пътуването.

По-рано днес беше съобщено, че поради заледяване на 6 стрелки на Централна гара-София влаковото движение в страната се извършва със закъснение.

Между 11.00 и 13.30 ч. общо шест влака по направленията към Видин, Бургас, Мездра и Перник са тръгнали със забавяне между 15 и 60 минути. Това е довело до закъснение на всички пристигащи в столицата композиции, които е трябвало да изчакват, за да могат да преминат.