Пътищата в страната са почистени, движението е при зимни условия
Пътищата в страната са почистени, движението е при зимни условия / снимка: DarikNews.bg, архив

Пътните настилки са предимно мокри, заснежени, заледени, обработени и опесъчени, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”. По високите и усойни места има заледени участъци, които се обработват и опесъчават.

Валежите са повсеместни, вали дъжд и сняг. Слаб вятър духа в област Варна. Намалена видимост поради мъгла има - до 50 м има в района на Добри дол област Видин; до 100 м - в района на Оряхово; до 150 м - в районите на Малко Търново, път Обзор - Слънчев бряг и път Тича - Котел.

На автомагистра „Тракия” пътната настилка е мокра, обилен е снеговалежът на тунел „Траянови врата”. На „Хемус” пътната настилка е мокра, както и на „Марица” и „Люлин”.

Проходите Етрополе - Златица, Твърдица - Елена, Върбишки и Троянски са затворени за МПС, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”. През прохода Вратник – Сливен - Елена и прохода Шипка е забранено движението на товарни МПС над 10 т, а през Дюлински проход - движението на всички товарни МПС. Обходни маршрути са пътят Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход.

През проход Петрохан всички МПС да се движат с вериги. Там е забранено движението на товарни автомобили над 10 т и МПС с ремаркета и полуремаркета. Без ремаркета и полуремаркета се движат и товарните МПС през прохода Превала. През прохода Рожен и Предела - всички МПС да се движат с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета.

 

 

Всички товарни автомобили, пътуващи по направление Кюстендил-София трябва да са с вериги на гумите, без ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областното пътно управление. Ограничението е в сила за всички товарни автомобили за пътищата Кюстендил - Перник, Кюстендил - Гюешево и Кюстендил - Черна нива - Дупница. Продължават снеговалежите в цялата област, допълниха от пътното управление. От там посочиха, че проблеми в областта няма и машините почистват навсякъде.

Над 2 метра е снежната покривка на връх Снежанка в Пампорово според информация от Планинската спасителна служба. Заради очаквания обилен снеговалеж от община Смолян предупреждават да се избягват пътуванията, ако не са спешни.

Проходими при зимни условия са пътищата в област Сливен. В планинската част на места има частични заледявания, които са обработени. Пътуващите към Северна България е добре да знаят, че е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона по пътя Сливен - Стара река.

По данни на „Пътна полиция” към 16.45 ч. всички пътища на територията на област Велико Търново са проходими при зимни условия, но водачите трябва да шофират внимателно и да се съобразяват с променящата се пътна обстановка. В Прохода на Републиката започна снеговалеж, примесен с дъжд. Участъкът се почиства и валежите не създават проблеми на трафика, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Пътищата в Силистренско са мокри и хлъзгави, очакват се заледявания, предупреждават от Областното пътно управление. Вчера със  заповед на областния управител на Силистра Николай Димов в Крайдунавска Добруджа бяха въведени  извънредни мерки при усложнена зимна обстановка.