Пътищата са проходими при зимни условия
Пътищата са проходими при зимни условия / снимка: DarikNews.bg, архив

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са сухи, на места мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, които се обработват и опесъчават, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Пътните настилки на автомагистралите "Марица" е суха, а на АМ "Тракия", "Люлин" и "Хемус" е мокра. Като на магистрала "Хемус" има нова снежна покривка и продължава да вали сняг.

Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Върбишки проход е затворен за целия зимен сезон, Дюлински - за товарни автомобили, Троян - Кърнаре - за всички видове МПС, а проходът Вратник е затворен за автомобили с обща маса над 3,5 тона. Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненско дефиле, прохода на Републиката, по пътя Нови Искър - Лакатник, Драгичево - Рударци, Юндола - Голямо Белово, Асеновград - Смолян, Бобошево - Четирци, Мездра - Ботевград и Момчилград - Крумовград.

Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово - Юндола, Велинград - Сърница - Бърдуче, Велинград - Юндола - Аврамово, Девин - Михалково и Доспат - Сърница. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през проходите Петрохан и Вратник и по пътя Цигов чарк - Превала. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Смоличано - Пелатиково в област Кюстендил. Ограничения за движение на МПС по път І-8 Хасково - Свиленград - КПП Капитан Андреево поради изграждане на временна пътна връзка. Поради профилактика е затруднено движението по пътя Гоце Делчев - Петрич - Златарево. Поради срутване на големи блокове каменна маса е затруднено движението в Искърското дефиле при Елисейна. Затворен за неопределено време е пътят Бела - Белоградчик - Монтана. Забранено е преминаването на всички МПС по път ІІІ-407 Стражица - Полски Тръмбеш в участъка от км 44+560 до км 45+600 /след Виноград в посока Орловец/. Обходният маршрут е Горски Сеновец - Камен - Копривен - Дряновец - Орловец и обратно. Поради ремонт има ограничение за движението на МПС по пътя Плевен -Троян - Кърнаре, Враца - Бойчиновци, Бургас - Eлхово, Калофер - Априлци, Хасково - Свиленград - ГКПП Капитан Андреево, Окоп - Елхово - ГКПП Лесово и Созопол - Приморско.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали шест леки пътнотранспортни произшествия с осем ранени, от които един с опасност за живота. За района на София са станали 89 леки и едно тежко пътнотранспортни произшествия с един ранен. От началото на месеца и на година на територията на страната са станали 201 катастрофи, осем души са загинали, а 246 души са ранени, от които четирима с опасност за живота.