Пътищата са проходими при зимни условия
Пътищата са проходими при зимни условия / Sofia Photo Agency

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, мокри са в област София, Кюстендил, Перник, в района на Костинброд, Сливница и в прохода Петрохан. По високите места на Родопите и в района на Самоков има заснежени и частично заледени участъци поради снеговалеж.

Пътната настилка на автомагистрала „Марица" е суха. автомагистрала „Тракия" е с мокри пътни участъци, а магистрала „Хемус" е частично мокра, с опасност от заледявания в районите на мостовете и виадуктите. Поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра в проходите Печинско, Пампорово, Рожен, в района на Антоново и Лом, в област Разград и по пътя Асеновград - Кърджали; до 100 метра в области Плевен и Русе, в района на Оряхово, Берковица, Дерманци и Кула и до 150 метра в прохода Шипка и в района на Троян, Ардино и Павликени. Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Върбишки проход само за зимния период и Дюлински, но само за товарни автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 3,5 тона по пътя Панагюрище - Стрелча; с обща маса над 10 тона през прохода Шипка, Петрохан, Вратник, по пътя Черница - Сунгурларе - Чубра, Димово - Костичовци - Дреновец - Брусарци, -Монтана, Костенец - Самоков, София - Самоков между км 39 и 86 и по пътя Бургас - Слънчев бряг с обход през Бургас - Каблешково и Тънково; с обща маса над 12 тона по пътя Рупци - Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306 - Червен бряг и обратно; с обща маса над 20 тона по пътя Провадия - Айтос през мост на река Казан дере - срок постоянен.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненско дефиле, в прохода на Републиката, по пътя Нови Искър - Лъкатник, Драгичево - Рударци, Юндола - Голямо Белово, Асеновград - Смолян, Бобошево - Четирци, Мездра - Ботевград, и Момчилград - Крумовград.

Двама души са загинали при станалите 16 катастрофи през последното денонощие в страната, 23-ма са ранените, за живота на един от които съществува опасност. Това съобщи пресцентърът на МВР. В София са станали 77 леки и три тежки катастрофи, при които са ранени трима души.