Първото дело за Софийски имоти тръгва в съда
Първото дело за Софийски имоти тръгва в съда / снимка: DarikNews

Първото дело за злоупотребите в „Софийски имоти” тръгва в Софийския градски съд в понеделник за 14 сделки за магазини, парцели и апартаменти, подадени на силно занижени цени по време на забраната за разпореждане с общински имоти. Това съобщи за Дарик наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура Пламен Панайотов. Щетите, нанесени на общинското дружество „Софийски имоти”, са за над 2 млн. лв. Това е едва 1% от разследваните злоупотреби, за „Софийски имоти” има образувани още 10 дела.

„Пред съда ще бъдат изправени бившия председател на Временната комисия за анализ на дейността на всички търговски дружества с общинско участие, общински предприятия и СОАП Станимир Зашев, бившите членове на съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева, Емилия Бакърджиева, бившите изпълнителни директори на "Софийски имоти" ЕАД – Тошко Добрев и Петър Савов, както и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова – Николова, Светослав Симеонов, Детелина Мильова”, каза Панайотов.

Обвиненията срещу тях са за деяния, извършени в периода 2003-2004 г. Нанесената щета на "Софийски имоти ЕАД" е в размер на 2 007 946 лв.