Първите разследващи по случая „Белнейски” се изправят пред съда
Първите разследващи по случая „Белнейски” се изправят пред съда / снимка: DarikNews.bg, архив

С разпит на нови свидетели ще продължи второто заседание по делото „Белнейски” в Пловдивския апелативен съд. На предишното заседание съдебният състав уважи част от исканията на защитниците на осъдения на доживотна присъда без право на замяна Лазар Колев.

Днес показания трябва да дадат бившият началник на „Криминална полиция” в Пазарджик Гето Гетов и още шестима полицейски служители, присъствали на 31 януари 2006 г. в местността „Грамадите”, където бяха открити телата на Христина и Росица Белнейски. Разпитана ще бъде и майката на 31-годишния Лазар Колев Марияна Тодорова.

На 15 септември апелативните магистрати отхвърлиха искането на адвокатите Марковски - баща и син, да бъдат направени нови експертизи на космите и ноктите на двете момичета, както и да бъде разпитан отново вуйчото на Колев, Паун Лазаров. Съдът реши тогава да бъде направена справка в Районен съд-Пазарджик за дело на Лазар Колев за изнасилване от 1998 г. Тя трябва да покаже дали съпругът на председателят на Окръжен съд-Пазарджик Ивета Парпулова е бил адвокат на Колев за това дело. Адвокатите Марковски твърдят, че съдия Парпулова е била предубедена по време на процеса в Пазарджишкия окръжен съд заради съпруга си, който е имал личен конфликт с Лазар Колев и е отказал да го защитава по време на делото.

Според прокурорът по делото Румен Боев разпитите на полицейските служители няма да променят фактите по делото, защото след толкова години едва ли ще има детайли, които полицаите да си спомнят.