Първата национална среща на Свободните професии
Първата национална среща на Свободните професии / Sofia Photo Agency, архив

Днес в София ще се проведе Първата национална среща на Свободните професии. Целта й е да подобри сътрудничеството между индивиди и гилдии на работещи на свободна практика.

Според данни на НОИ през 2009 г. самоосигуряващите се лица (самонаети, упражняващи свободни професии, земеделци или собственици на малки фирми) са били 263 379, през 2010 г. са били 207 898, а през 2011 г. намаляват до едва 201 594. През 2015 г. е отбелязан значителен ръст - 235 000.

По време на първата национална среща на Свободните професии ще бъдат обсъдени възможностите за подобряване на работа на самоосигуряващите се чрез практически обучения за подобряване качеството на работата ни и привличане и задържане на клиенти от страната и чужбина - българка продава кукли в Япония, българи пишат съдържание за сайтове по целия свят, българи приемат поръчки за дизайн, поддържане сайтове и писане на софтуер. Това са само малка част от възможностите за приходи от външни пазари.

Участниците в срещата ще говорят за мерките за насърчаване на свободните професии в България - промяна начините за осигуряване, подаване на декларации и обединяване на плащания по кодове към бюджета. Ще бъде обсъдено подобряването сътрудничеството между индивиди и професионални организации - споделяне на информация чрез сайтове, социални мрежи и бюлетини; срещи и конференции за обмен на опит и общи действия; взаимопомощ при намиране и изпълнение на големи проекти.

Очакваните резултати от предлаганите мерки са все повече хора, и най-вече младите, да започнат да обмислят предприемачеството като възможен избор на кариера и възстановяване на доверието в системата, така че преминалите в сивия сектор да се върнат в "белия", както и увеличаване на събираемостта на данъци и осигуровки.

Инициативният комитет на първата национална среща на Свободните професии включва треньор на социални умения, програмист, системен администратор, преводач, юрист и счетоводител.

Източник: БГНЕС