Първанов: Воля и твърдост в преговорите помогнаха за развръзката
Първанов: Воля и твърдост в преговорите помогнаха за развръзката / netinfo

Това е един хубав ден за България, за българите, разбира се за медиците и техните роднини. Това заяви президентът Георги Първанов.

На въпрос какво се е случило в последните часове, което е дало възможност за щастливата развръзка, президентът каза: "Воля, твърдост, категоричност в преговорите". Това, че успяхме след влизането на България в ЕС да превърнем този проблем в проблем на отношенията в между Либия и ЕС, а не само на отношенията между Либия и България, беше решаващо. Това, че имаше позиция и на ЕК, на ЕП, на

След няколко дни медиците ще бъдат разпитани по производството, което се води в България срещу либийските им мъчители. Това каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти на Летище София след завръщането на медиците ни от Либия.

Велчев коментира, че не е очаквал толкова бързо завръщане на медиците в България.

Онова, което беше изпратено от либийската страна в общи линии задоволява изискванията, които имаме към трансфера, отбеляза главният прокурор.

На въпрос дали е възможно сега Либия да има правни претенции както към страната ни, така и към медиците, Велчев отговори: Нито към медиците, нито към българската държава Либия може да има каквито и да било претенции.