Първанов участва в среща на президентите от Централна Европа
Първанов участва в среща на президентите от Централна Европа / netinfo

Президентът Георги Първанов замина за чешкия град Бърно, където днес и утре ще участва в 14-ата среща на държавните ръководители на страните от Централна Европа.

 

 

Статутът на Косово и събитията в Приднестровието ще бъдат в центъра на разговорите на поредната среща на върха на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа, които традиционно се събират всяка година, за да дискутират важни за региона въпроси.

 

 

Миналата година домакин беше България, а срещата се проведе край Варна. Според чешкия президент Вацлав Клаус темата за разполагане на системата за американски противоракетен щит в Полша и Чехия също ще бъде обсъдена на започващата днес в Бърно среща.

 

 

В годишния форум ще участват президентите на Албания, Босна и Херцеговина, България, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Черна гора, Чехия и Хърватия.

 

 

Двудневната регионална среща ще бъде открита днес по обед и ще протече в две пленарни сесии в петък и събота.

 

 

В рамките на форума президентът ще има двустранни срещи с колегите си от Италия – Джорджо Неаполитано, и от Украйна – Виктор Юшченко, и от Унгария -Ласло Шойом.

 

 

Първата среща от този формат беше организирана през юни 1993 година в Залцбург, Австрия. В проявата тази година няма да участват президентите на Германия, Словения, Турция и Гърция, които се извиниха. Държавните глави на последните две страни бяха поканени за първи път като гости на регионалния форум.

 

 

Срещите на държавните глави от Централна и Източна Европа не са институционализирани и представляват обмен на мисли и дискусии по въпроси от общ интерес, както за участниците, така и за цяла Европа.