Първанов се срещна с македонския си колега в Сандански
Първанов се срещна с македонския си колега в Сандански / снимка: БГНЕС
Няма да има натиск върху македонските граждани, които се чувстват българи в република Македония, декларира президентът на страната Бранко Цървенковски след среща с българския си колега Георги Първанов в Сандански. „Да преодолеем стереотипите от миналото и онази риторика, която предизвиква агресия”, каза от своя страна Първанов и призова за взаимно отваряне между двете страни в пълния смисъл на думата. По-късно двамата президенти поднесоха венци пред паметника на Яне Сандански в Мелник, където бяха посрещнати от над 100 привърженици на ВМРО. Събралите се скандираха името на организацията и отправиха призиви за зачитане на правата на българите в Македония.

Българският президент Георги Първанов е поставил пред македонския си колега Бранко Цървенковски въпроса за обругания паметник на Тодор Александров в Македония. Има и други случаи назад в историята, от които се създава впечатление, че има натиск върху гражданите на Македония с българско самосъзнание, заяви Георги Първанов. Той смята, че заявеното от Цървенковски поведение трябва да е поведение и на всички държавни институции, като изрази надежда за конкретни резултати в бъдеще. Първанов допълни: „Нашите македонски приятели трябва внимателно да прочетат историята и за ролята на Тодор Александров. Яне Сандански и Тодор Александров са двете страни на един и същи медал”, каза българският президент.

Македонският му колега Бранко Цървенковски изрази надежда, че всички македонци, които живеят в България и имат самосъзнанието на такива, трябва също да получат права, подобно на българските граждани в Македония.

Отношенията между България и Македония са приятелски и искрени на високо ниво, заяви Бранко Цървенковски. Македония е решена да стане членка на НАТО и Европейския съюз, подобно на България. Македония очаква и покана за членство в организацията по време на срещата на високо равнище на Алианса в Букурещ. Затова обаче ни е нужна подкрепа на приятели, сред които е и България, заяви Цървенковски и си спомни факта, че България първа призна Македония и то с нейното конституционно име.