Първанов с изборен рекорд
Първанов с изборен рекорд / netinfo

Президентът Георги Първанов постигна абсолютен изборен рекорд за периода след 1989 г. За първи път в демократична България кандидат получава толкова голяма подкрепа - над 60%.

Далеч зад него остана кандидатът на Атака Волен Сидеров с около 21 % от гласовете. Кандидатът на десните Неделчо Беронов събира подкрепа около 12 % от гласувалите.

Георги Марков от партия "Ред, законност и справедливост" има около 3%. Генерал Любен Петров получи 1%, а подкрепата за останалите двама кандидат-президенти Петър Берон и Григор Велев е под 1%.

Поради недостатъчната избирателна активност – под 50% следващата неделя ще се проведе втори тур, в който ще участват Първанов и Сидеров. Заради голямата преднина на Първанов резултатът от вота в неделя на практика е предрешен.

Тези избори ще предизвикат дълбоки сътресения в дясното пространство. За досегашните десни лидери очевидно това е началото на края.

В управляващата коалиция БСП със сигурност ще се възползва от изборния успех и ще налага все повече волята си при вземането на важни решения. /БГНЕС/