Първанов: Развитието на човешките ресурси е в основата на икономическия растеж
Първанов: Развитието на човешките ресурси е в основата на икономическия растеж / cнимкa: Sofia Photo Agency

Развитието на човешките ресурси е в основата на икономическия растеж и издигането на жизнения стандарт в съвременното общество на знанието. Това заяви президента Георги Първанов при откриването на регионалната конференция на високо равнище организирана българското социално министерство и Европейската комисия.

„Акцентът на социалната политика през последните години се измества все повече към инвестирането в човешкия капитал”, констатира в приветствието си президентът Георги Първанов. Той подчерта, че в югоизточна Европа все още финансовите ресурси са относително ограничени. Има липса на капацитет за осъществяване на реформите, но е налице сътрудничество на страните от региона. По този повод Първанов предложи културните коридори между държавите от югоизточна Европа да се използват и за социално сътрудничество.

Държавният глава подкрепи идеята на социалния министър Емилия Масларова в България да бъде създаден регионален център за югоизточна Европа за обучение и развитие на човешките ресурси. Министър Масларова констатира, че социалните проблеми в региона са общи и посочи, че с изключение на Албания и Турция, всички страни в региона са застрашени от застаряване и намаляване на икономически активното население. Масларова предложи изграждане на регионален алианс между инспекциите по труда в региона и също подчерта значението на изграждането на т. нар. социални коридори между страните в югоизтока.