Първанов: Призоваваме либийските власти да се намесят незабавно
Първанов: Призоваваме либийските власти да се намесят незабавно / netinfo

Остро осъждаме и категорично отхвърляме произнесените смъртни присъди на българските медици. Това заяви президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев.

Искам да изразя нашето дълбоко възмущение от решението на съда в Триполи по делото срещу българските медици и палестинския лекар, каза президентът.

Българският държавен глава беше категоричен, че отново не са били взети предвид неоспоримите доказателства за невинността на медиците ни. Пренебрегната беше позицията на световната научна общност за причините и характера на епидемията от СПИН в Бенгази.

Не бяха отчетени многобройните нарушения на човешките права на нашите сънародници. Всички тези основания ни дават право да определим целия съдебен процес като напълно опорочен, заяви още президентът Георги Първанов.

Според него осъждането на смърт на нашите невинни сънародници и на палестинския лекар прикрива истинските причини за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази.

Призоваваме либийските власти да се намесят незабавно и в името на елементарната справедливост ускорено да преразгледат и отхвърлят тези смъртни присъди и да освободят медиците и палестинския лекар, каза държавният глава.

Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да настоява пред либийските власти са освобождаване на медиците.

Благодарни сме на нашите приятели и партньори, на правозащитници и специалисти в областта на СПИН, неправителствени организации и други, които споделят справедливата българска кауза, каза още Първанов.

Вярваме, че тази подкрепа ще продължи и за в бъдеще. Припомняме инициативите и помощта на България за подобряване на медицинските грижи, предоставени на децата и семействата, засегнати от трагедията със СПИН-епидемията в Бенгази.

Българската държава и общество ще се борят докрай за освобождаването на Валя, Валентина, Кристияна, Нася и Снежана и тяхното завръщане в родината, каза още българският президент Георги Първанов.