Първанов: Партиите стигнаха дъното. Да им помогнем!
Първанов: Партиите стигнаха дъното. Да им помогнем! / Sofia Photo Agency
Има стесняване на политическата подкрепа за въвеждане на повече мажоритарност в избирателната ни система. До този извод стигна президентът Георги Първанов в края на 5-часовите дебати за промяна на политическия модел, иницирани от самия него. Българският държавен глава призна, че няма да бъде постигнат консенсус за това дали да има, или не смесена избирателна система. Първанов констатира, че дори има известно стъписване и дистанциране на БСП от позицията, която партията е имала към мажоритарния елемент, докато той е бил нейн лидер.

По повод липсата на консенсус за въвеждане на повече мажоритарност в избирателната ни система, Първанов коментира, че остава с впечатлението, че „всички искали, но нямало кой.” „Всички искат някаква мажоритарност, но щом се стигне до въпроса да се поеме някаква отговорност, тя реално да се застъпи в законодателството, започваме да бием отбой”, допълни президентът. Той заяви, че никой в залата не смята, че въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната ни система е универсално лекарство, но подчерта собствената си убеденост, че той ще е противоотрова срещу апатията на хората към политиката и партиите.

Георги Първанов се обяви срещу въвеждането на преференциални листи, в които избирателите имат право да пренареждат кандидатите, и предупреди, че те може да блокират създаването на стабилно мнозинство в следващия парламент. Позицията си по отношение на преференциалните листи президентът подкрепи със следните аргументи: Експериментът с тези листи на евроизборите се е оказал несполучлив, подобни листи могат да породят конфликти в самите партии и първите, които ще „изгорят” ще са малките коалиционни партьнори.

„Няма ефективен контрол върху произхода на парите, които влизат в политиката.”, коментира още българският държавен глава. Според него основният факт, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партиите и полотическите кампании. Първанов предложи създаването на публичен регистър на дарителите, рекламните, PR и лобистките агенции и призова за по-категорични мерки срещу купуването на гласове.

„Целта на дебата е да намерим решение за оздравяването на партиите и смятам, че не може да се въодушевяваме от факта, че победителите на последните парламентарни избори спечелиха около 450 хиляди гласа”, каза още Георги Първанов. Той допълни, че тази тенденция е негативна и трябва да бъде даден шанс на партиите да се отлепят от дъното, до което са достигнали.

Първанов се обяви против вдигането на бариерата за влизане в Народното събрание и против задължителното гласуване. „На този етап това, с което трябва да спечелим хората е политиката, а не силово-административните действия”, коментира президентът. Той предупреди, че задължителният вот може да роди политически чудовища. „Няма да можем да излекуваме политическата си система десетилетия наред”, прогнозира президентът.

Георги Първанов заяви, че е готов до две седмици да събере Консултативния съвет по национална сигурност, който да обсъди новия закон за отбраната и на който да бъде дадена информация за процеса на унищожаване на старите боеприпаси. Българският държавен глава заяви, че на това заседание ще даде оценка за реакцията на институциите след серията от взривове в складовете край Челопечене.