Първанов оцени високо действията на Станишев
Първанов оцени високо действията на Станишев / netinfo
Президентът Георги Първанов подкрепя създаването на Национална служба за сигурност към МС и Агенция по горите. Това обяви самият той в Пазарджик. „Смятам, че в този момент би трябвало да се оцени всичко, което направи премиера като доказа, че е един силен премиер, каза още Първанов и добави, че случилото се беше голямо изпитание и за премиера, и за правителството и за коалиционните партньори.

Живеем във време, когато борбата с престъпността и заплахата от тероризъм са едно голямо предизвикателство, така че създаването на Национална служба за сигурност към МС може да бъде само от полза и аз апелирам за създаването на нещо подобно, каза още президентът Първанов. Добре е според него да се обособи и Агенция по горите, защото досегашното министерство е било едно от тежките, а и възловите проблеми там така биха били разрешими.

Не мисля, че трябва нито аз, нито който и да било да се бъркаме в действията на премиера как да реди кабинета си. А и у обществото не бива да се подхранват очаквания за непрекъснати промени, каза още Първанов. На въпрос необходими ли са още промени в правителството, Първанов отговори, че ако управляващата коалиция прецени, то трябва да има.

В Пазарджик Георги Първанов откри паметника на единствената жена в отряда на Георги Бенковски – Мария Сутич. В речта си президентът напомни, че Мария Сутич – за разлика от Райна Княгиня, е незаслужено забравена от поколението. Няколко седмици след скандала, разразил се у нас покрай "Митът Батак", е добре отново да се припомни, че начинът "да ни се внуши, че сме получили свободата си даром е немислим, заяви Първанов.