Първанов обмислял да се оттегли в полза на Драгомир Стойнев?
Първанов обмислял да се оттегли в полза на Драгомир Стойнев? / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

Георги Първанов няма да влезе в директен лидерски сблъсък със Сергей Станишев на конгреса на БСП през май. Формалната причина ще е прекратяване на разделителната линия в партията, обясняват от „Позитано” 20. Фактическият повод за отстъпването му обаче било неясното разпределение на силите и възможността да загуби от сегашния соцлидер, твърди вестник „Стандарт”.

В момента Станишев има изключително висок рейтинг и като президент на Партията на европейските социалисти. Според червени силите между двамата са почти изравнени, но вътрешните сметки показвали превес на Сергей Станишев.

„И за БСП няма да е добре Първанов да загуби вот на конгрес на фона на двата си успешни мандата”, обясняват новата ситуация партийни строители. Враждуващите лагери по върха вече търсели начин да тушират напрежението, тъй като спорът се прехвърлил и при редовите социалисти. Червени търсят повод и място да съберат отново двамата, но „на явна среща и при уточнени позиции”.

Георги Първанов не е бил с амбиции за пост на всяка цена”, заявиха от обкръжението му. В същото време на „Позитано” 20 пристигали сигнали за манипулиране на вътрешнопартийните избори за делегати на конгреса. По искане на социалисти от Монтана е сформирана комисия, която да следи за законното им избиране. Намекът на Стефан Данаилов в Ловеч, че има трети за лидер на БСП, всъщност се отнасял за депутата Драгомир Стойнев, коментираха депутати. Имало вероятност дори Първанов да се откаже от номинациите си в негова полза. Корнелия Нинова също е с много номинации за лидер на БСП.

Сред основните теми в Столетницата е и шефството на столичната организация. За поста на Румен Овчаров е номинирана също депутатка - Анна Янева. Ако бъда избрана, ще напусна парламента, коментира с усмивка тя и заяви, че депутатстването не й е по-важно от партията. Новият устав на БСП не позволява на депутати да оглавяват партийни структури и затова по места предстоят смени. Възможно е обаче те да се отложат, ако конгресът замрази този текст от устава до изборите догодина.