Първанов: Необходими са лидери, които да поставят националното над личния интерес
Първанов: Необходими са лидери, които да поставят националното над личния интерес / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Днес на българската държава са необходими лидери, които няма да се поколебаят да поставят значимото, национално важното, над личния, над груповия интерес, изтъкна Георги Първанов в словото си на тържествената заря в Сливница по случай 125 години от Сръбско-българската война. Президентът добави, че победата ни тогава е била възможна не само заради това, че след Освобождението е изградена модерна, европейски тип армия, а и защото начело на държавата са стояли истински държавници, лидери, които са носели в себе си най-силното от българското Възраждане и са имали европейската школа и подготовка.

„Никак не  е случайно, че още в първите мигове на войната начело на армията застава самият княз Александър Батенберг. Тогавашните председатели на правителството и на парламента Петко Каравелов и Стефан Стамболов са сред първите, които дават своя принос за победата, в т.ч. Стамболов, записвайки се в редовете на българската армия", отбеляза държавният глава. Той заяви, че такова лидерство е необходимо и днес на българската държава.

Първанов отбеляза, че в годините след Сръбско-българската война България се превръща в икономическото и в духовно чудо на Европа и това е, защото е имало ясна визия, идея, воля, характер за необходимите реформи и за да може да се отвори България към икономиката на Европа. Той добави още, че днес имаме нужда от съвременен прочит на историята. „В последните няколко години със сръбските ни приятели сме показали, че можем да прочетем историята по нов и европейски начин", заяви Първанов и допълни, че преди години заедно с президента Борис Тадич са поднесли цветя на паметника на загиналите български и сръбски военни при Нешков връх.

„Това показва, че помним историята, че имаме изострено чувство за историческа памет, но ние няма да гледаме вечно в огледалото за обратно виждане, не можем да останем заложници на историята", заяви президентът.