"Борисов има ресурс, може да удържи", каза президентът (2002-2012)
"Институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща". Това каза президентът в периода (2002-2012 )година Георги Първанов в предаването „Неделята на NOVA”. 

„Тезата на ДПС за оставката на президента и на правителството има други измерения. Аз поне я тълкувам като една морална оценка за поведението на правителството и президент. Това трябва да се чуе. Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Аз никога не съм използвал понятието „война между институциите“, която е момента.

Борисов във Велинградско: Било Народно въстание! Хората тук са повече от тези на площада (ВИДЕО)

Но ако в парламента тази непримиримост ще се разреши като възела се разсече, то между институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. След това ролите ще се разменят. Кабинетът на Борисов е изхабен.

Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой се опита от мнозинството да поиска оставката или импийчмънта на президентът Радев, ще го направи още по-голям герой“, каза президентът.

„Трябва да има поне една минимална възможност да си вдигнат телефона и да изкоментират един конкретен, но важен въпрос, защото така няма да стане - това е пътят към разрухата на държавата.

Защо не обсъдят онова, което ни предстои на нас, на Европа, на света с новата вълна от коронавирус“, добави Първанов. „Аз съм единственият, който беше на ръба на импийчмънта, който напомня за едни много тежки отношения между ГЕРБ и мен. В частност между мен и Борисов. Не е нещо ново, това, което в момента се случва“, каза той.  

Румен Радев в Трекляно: Управляващите да ходят по-често в училището (СНИМКИ)

"Борисов има ресурс, той може да удържи ако поиска, въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него"
, каза президентът 

"Аз трябва да напомня, че съм един от онези, които са връщали властта. Ние с Кольо Добрев върнахме мандат за управление 1997 година, тъкмо защото преценихме, че не можем да вървим срещу хората, срещу реалната ситуация. Но тогава тя беше катастрофална ситуация. Сега Борисов има ресурс.

Той може да удържи ако поиска. Въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. Критикувах Бойко Борисов в рамките на първия му мандат. От там тръгна и тази история с импийчмънта. на първия месец аз го критикувах, че отиде неподготвен на срещата с Путин по енергийните въпроси", обясни президентът.

Първанов добави, че никога не е търсил реванш, критиките по същество, по политики нямат нищо общо с реванша. „Много бих искал да видя бъгарския президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев.

Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжавана. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне“, коментира още Георги Първанов.
nova.bg