Първанов: Кабинетът трябва да изкара мандата си
Първанов: Кабинетът трябва да изкара мандата си / cнимкa: Sofia Photo Agency
Президентът Георги Първанов остро разкритикува и определи като гаф медийните изяви на своя икономически съветник Венцислав Димитров, който в предаването „Седмицата” на Дарик призова премиера Сергей Станишев да подаде оставка след очаквания критичен доклад на Еврокомисията за България. В интервю за БиТиВи държавният глава обяви, че е ограничил функциите на Димитров.

Във второто си интервю в рамките на една седмица, този път телевизионно, президентът отново взе отношение по работата на правителството и премиера, отрече да прави нови “Боянски ливади”, загатна с какво би се занимавал, когато вече няма да е на “Дондуков” 2 и коментира участието в Дарик на икономическия му съветник Венцислав Димитров. Тогава той каза, че: „Аз, ако бях на премиера Станишев, щях веднага да кажа - при този доклад аз повече не мога да управлявам, давам си оставката, отиваме на избори, нека хората решат кой крив, кой прав.”

Днес Първанов отговори: „Какъвто и да е докладът, аз смятам, че линията е по-скоро на мобилизация и консолидация около действията на правителството, отколкото търсенето на някаква криза и предсрочни избори. Избори до дупка не е моето верую. Така че, връщайки се на темата за поведението на съветника ми Венци Димитров, аз имах тежък разговор с него. Договорихме се. Аз му заявих, че ще му бъдат ограничени функциите, оттук нататък ще се занимава само с финансирането на политическия процес, нещо, от което разбира. Второ, няма да има публични прояви. Разбира се, ако той прецени, че трябва да се реализира в политиката отново – моля, но извън президентската институция.”

За отношенията с министър-председателя: „Телефонната връзка между мен и премиера е добра, но тя не е достатъчна, хората искат темите да бъдат дебатирани публично.”

За работата на правителството: „Имаме работеща икономика както никога за целия период на преход. Бяха направени важни социални стъпки. Има още много какво да се желае. И аз не виждам на този етап нито необходимост, нито алтернатива на сегашното правителство, разбира се, следващите избори може да доведат до нова конфигурация, но лично аз смятам, че кабинетът трябва да изкара мандата си докрай.”

Това, което ме плаши като перспектива, е служебното правителство, аз не искам да имам свой кабинет, заяви президентът Георги Първанов. Той изрази надежда да не се стигне до негово съдействие при формирането на следващото правителство.

За отношенията с Бойко Борисов: „Към днешна дата, ако мога да използвам едно понятие отпреди 20 години от времето на социалистическата дипломация, ние имаме мирно съвместно съществуване с Бойко Борисов.”

За бъдещите му планове: „Аз не съм казал, че оставам в политиката през целия този период. Има много други начини, чрез които аз мога да бъда полезен на политиката, в частност на политиката, а като цяло на България. Има добри примери. Вижте какво прави президентът Квашневски. Той направи една академия за млади лидери, идея, сходна на онова, което и аз имам намерение да направя.”