Първанов изпрати олимпийците и им пожела сила и кураж
Първанов изпрати олимпийците и им пожела сила и кураж / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът на Република България Георги Първанов официално изпрати делегацията ни за 21-ите Зимни олимпийски игри. На церемонията държавният глава пожела добро класиране на 18-те родни участници и олимпийското аташе Екатерина Дафовска. Първанов връчи трикольора на председателя на БОК Стефка Костадинова, а тя от своя страна го предаде на сноубордистката Александра Жекова, която ще бъде знаменосец на страната ни.

„Това е един ритуал, който се надявам да даде сила, кураж, да зареди с енергия олимпийците ни. Събираме се в Гербовата зала за този символичен момент по връчването на националния флаг на българските участници на този поредна Олимпиада с пожеланието на едно добро и достойно представяне. България трудно би могла да се мери с някоя от северните страни. Там децата се раждат на ски! Въпреки това и ние имаме своето достойно представяне на редица Олимпиади, Световни и Европейски първенства", каза в речта си президентът Георги Първанов. „За нас винаги е гордост и чест да си припомняме успехите на Иван Лебанов, Катя Дафовска, Евгения Раданова, на Албена и Максим и много други наши спортисти, които достойно защитиха честта на името на спорта в България. Сега нещата са много по-различни в условията на криза и жестока конкуренция. Този наш олимпийски състав ще трябва да защити този авторитет. Искрено се надявам и сега да имаме едни добри резултати. Вярвам, че и по-младите като Александра Жекова ще могат да запишат своето име в аналите на българските олимпийски спортове. Бих искал да отправя най-горещи и сърдечни пожелания за успехи от името на всички институции, които са консолидирани в подкрепата си към спортовете ни. Надяваме се, че ще ви посрещнем и в още по-тържествена обстановка. На добър час!", продължи още той.

Първанов изпрати олимпийците и им пожела сила и кураж
netinfo

„Пожелахме на спортистите ни да са живи и здрави, и да реализират 4-годишния си труд. А дано да има и хубави изненади", коментира Стефка Костадинова. От своя страна министърът на спорта Свилен Нейков сподели: „Изпращането при Президента бе едно нормално събитие, което е добър знак, защото подаде знамето на делегацията ни. Това е един символ, който ще крепи олимпийски дух във Ванкувър. С това бе даден стартът на Зимните олимпийски игри през тази година. Не можем да се сравняваме с големите нации, но имаме своите таланти. Трябва ни повече късмет и дано някой стигне до олимпийския връх".

Подробности четете на Gong.bg