Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване
Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване
31788
Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване
  • Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване

Нарушена е процедурата при определянето на новия ръководител на „Военна информация", заяви във Варна президентът Георги Първанов. Той обясни, че тя не е спазена от Министерския съвет чрез министъра на отбраната.

По думите му във „Военна информация" трябва да се създаде приемственост с новото ръководство. Това, според Първанов, предполага по-скоро назначаването на шеф от състава на сегашното ръководство на службата, за да може да се реализира тази приемственост.

„Имаше подобно предложение на министъра още преди време, през април, за назначаване на един от сегашните ръководители, офицер от „Военна информация", което аз тогава приех. И сега трябва да бъда убеден в обратното. Направиха се три поредни изключващи се предложения", заяви Първанов. „Тези неща се решават в диалог с убеждаване, а не със силата на диктата и свършените факти. Възможни са нови решения, във всеки случай аз ще си проведа всички консултации, така както вече съм говорил с Гагашев, ще говоря с ръководството на „Военна информация" и съм готов да обсъдя новата ситуация. До края на месеца ще имаме решение", уточни още държавният глава.

На въпрос защо не се е срещнал със сръбския президент във Варна, Първанов отговори, че по негова информация Борис Тадич е бил на частно посещение. Той каза, че с държавния глава на Сърбия са се виждали десетки пъти и част от темите на разговорите им са били именно обсъжданите вчера в Евксиноград въпроси. Президентът припомни, че е развил идеята за участие на Сърбия и други наши съседи в АЕЦ „Белене" още преди пет-шест години. Освен това е спомогнал трасето на „Южен поток" да мине през Сърбия. „Оттук нататък техническите подробности по реализацията на проекта трябва да бъдат решавани от правителството", каза в заключение Първанов.