Първанов иска активна регистрация на избирателите
Първанов иска активна регистрация на избирателите / netinfo

Президентът Георги Първанов поиска да се въведе активна регистрация на българските избиратели, за да се изчистят избирателните списъци от така наречените „фантоми”. Настояването на държавния глава е част от предложенията му за промяна на политическия модел.

Процедурата по активна регистрация предвижда ГРАО до определен срок преди изборите да изпраща писма по постоянен адрес на всички избиратели за предварителна регистрация. С това писмо избирателите ще се регистрират в съответните общини за участие в изборите до определен ден преди датата на вота. Сред другите предложения на Първанов е да се заличават партии, които в два последователни избора не са взели един процент от гласовете или два процента, ако участват в коалиция.

Държавният глава предлага в избори за кметове и общински съвети да участват само тези политически сили, които на предходните парламентарни избори са получили поне един процент от гласовете. Първанов настоява Сметната палата да получи правомощия за контрол на парите за предизборни кампании, както и да се въведе публичен регистър на дарителите-физически лица с определен таван за даренията. Президентът за пореден път се обяви за въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, като мажоритарните кандидати ще се явяват в окрупнени едномандатни избирателни райони.