Първанов: Имам самочувствието на успял държавен глава
Първанов: Имам самочувствието на успял държавен глава / снимка: DarikNews.bg, Шумен

Имам самочувствието на успял държавен глава, заяви президентът на България Георги Първанов в Шумен, по време на представянето на книгата си „Отчетът на президента за мандат 2006-2011 г.”. Той допълни, че когато си успял трябва да има самоирония. „Не бива д се вземаме прекалено на сериозно. И сега виждаме политици, които ни гледат много строго, които съдят непрекъснато - все някой им е виновен”, допълни Първанов. По думите му, че президентският дебат е този за развитието на страната.

Първанов заяви, че за 10-те години като президент е работил с три правителства. „С първите две не е било безупречно, имало е припламване на искри, но влакът вървеше. Това беше период успешен за България”, подчерта президентът.

По думите му, кризата в страната, не е само продукт, внесен от вън, а е и криза на управлението. „Тя е резултат и от недостатъчно компетентното, недалновидното и недостатъчно енергично противодействие на сегашното българско правителство”, каза Първанов и допълни, че никога досега България не е имала по едноличен режим от този в момента.

Държавният глава обясни, че тройната коалиция е изпълнила историческата си мисия - България да стане част от Европейския съюз. „По-добре тройна коалиция от колкото тайна, сега имаме тайна - ГЕРБ и „Атака”, заяви още Първанов. „Продължавам да смятам, че страната е обречена на коалиционно управление”, подчерта президентът. По думите му, това е така, защото има прекалено много партии. „За това трябва да формираме коалиционна култура, да сме готови преди изборите за коалиция, трябва да сме договорили параметрите на управленската програма”, обясни още той.

За пореден път Първанов заяви, че ще се върне в БСП. „Аз ще се върна в БСП, не съм казал, че ще е на „Позитано”, допълни той. Първанов смята, че партията има нужда от ново отваряне и той може да е полезен в това отношение. „Не ми трябват постове, искам да дам шанс на младите в политиката, не говорете за мен от политическа гледна точка в минало време”, завърши президентът.

Новини от Шумен