Първанов: Има нова динамика в икономическите ни отношения със САЩ
Първанов: Има нова динамика в икономическите ни отношения със САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Визитата на Джордж Буш е знакова и е силно доказателство за това, че отношенията между нашите две страни са най-добри за целия този период, който е вече повече от един век, от тяхното установяване. Направихме една равносметка на това, което се случи от времето на предишната ни среща през октомври 2005 година във Вашингтон. Равносметката е подчертано положителна, заяви президентъ Георги Първанов на съвместната пресконференция с американския президент Джордж Буш в Археологическия музей.

САЩ и България са добри партньори в рамките на НАТО и в рамките на мироопазващите мисии в различни точки на света. Този ангажимент е дълготраен, каза българският държавен глава.

По думите му - налице е нова динамика в развитието на икономическите ни отношения - имаме нови договори, които стимулират бизнес контактите и рязка тенденция за повишаване на стокообмена и американските инвестиции в България. Повишава се броят на американски туристи в България. Смятаме, че това не е таванът и може да потърсим решения в няколко посоки:

Първо - по-пълна бизнес информация за България в САЩ. Президентът заяви, че се надява новосъздадената фондация "Америка за България" да помогне в тази насока.

Второ - надявам се, че ще имаме в недалечно бъдеще едно позитивно решение спрямо визовия режим, за облекчаване на визовия режим. Декларирам, че България ще направи всичко необходимо, за да изпълни ангажиментите по сигурността, заяви Георги Първанов.