Първанов и Борисов изразиха съболезнования за смъртта на Вацлав Хавел
Първанов и Борисов изразиха съболезнования за смъртта на Вацлав Хавел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни писма по повод кончината на бившия президент Вацлав Хавел.

В писмото си до президента на Чешката република Вацлав Клаус Първанов е изразил своите и на българския народ съболезнования към чешкия народ, както и на близките и семейството на Вацлав Хавел за тази голяма загуба. Държавният глава е заявил, че Вацлав Хавел ще остане завинаги в паметта на чешкия народ и демократичната общност като интелектуалец, политик и държавник, посветил целия си съзнателен живот на борбата за демокрация.

„И с перото си, и с позицията си президентът Хавел неотменно отстояваше основните права и свободи на гражданите, справедливостта и добруването на чешкия народ. Популярен и обичан както в родината си, така и в чужбина, той до последния си ден неспирно работеше и се вълнуваше от бурните политически процеси на нашето съвремие, внимателно следеше и публично изказваше безпокойството си от задълбочаващата се пропаст между богатите и бедните части на света, от потенциала за сблъсъци между различни расови и културни групи, от засилващия се национализъм и ксенофобия”, се казва в писмото.

Президентът Първанов е подчертал, че многобройните международни награди за мир, присъдени на Вацлав Хавел, както и признанието на неговата политическа и литературна дейност, говорят ясно за уважението на световната общност към първия демократично избран чешки президент.

Съболезнователната телеграма на премиера Бойко Борисов е адресирана сдо чешкия му колега Петър Нечас. „Днес всички носим спомена за онова знаменателно слово на 10 декември 1989-а година от балкона на Вацлавския площад, поставило началото на Пражката „нежна революция”, пише в телеграмата си премиерът. „И сега сме съпричастни с духа на европеизма, въплътен в историческите слова на Хавел - „истината и любовта ще победят над лъжата и омразата. Той вярваше, че краят на Студената война е възможен и с делата си го постигна”, казва още в телеграмата си Борисов. Той благодари посмъртно на „великия европеец” Хавел, който „върна Източна Европа там, където й беше мястото”.